Slik blir du mer til stede i hverdagen
– Vi voksne har blitt så fornuftige og målbevisste. Vi er alltid på vei til noe og skal alltid bedømme ting. Men vi kan være like oppmerksomme her og nå som en to-åring, vi også. Vi har bare avlært den evnen.
Det sier psykiater Bjarte Stubaug. Han behandler pasienter med stressmedisinske plager og mener de fleste har godt av å øve på å være mer oppmerksomme i hverdagen. Rett og slett bruke sansene sine mer. Hvorfor det? Fordi hjernen stoler på sansene og roer seg ned av det å bare være til stede.
Se hvordan du kan bli mer oppmerksom lenger ned på siden.
Folkestress
Oppmerksomhetstrening, sansetrening, mindfulness – det finnes mange begreper for det å bare være til stede her og nå. I dag er det mye som drar oppmerksomheten bort fra det vi opplever her og nå.
Skjermen er verst, podkaster og musikk på øret like så. I tillegg har mange blikket rettet mot det neste som skjer. Det er ikke uvanlig å planlegge neste ferie mens man er på ferie, skal vi tro Stubhaug.
Han kaller det «folkestress». Det er ikke alltid alvorlige medisinske plager, som Stubhaug behandler på klinikken sin, men stresslidelser og den indre uroen mange av oss går og kjenner på i hverdagen, mer eller mindre bevisst.
– Det er mye uoppfylte forventninger der ute. Vi bruker mer tid på å tenke på hvordan livet skulle vært og mindre på hvordan det er. Da blir det en opplevelse av at du går i minus, at du mangler noe, sier Stubhaug.
Det trenger ikke være noe som er feil, men det er sånn det skulle vært. Ferien er fin, men det skulle vært finere vær. Jobben er bra, men det skulle vært mer futt i kollegaene. Partneren er snill og grei, men tenk om han hadde vært som han der. Vi har et ubevisst fokus på det som mangler eller skulle vært annerledes.
– Da får en ikke tak i det som er nå, forklarer psykiateren.
Aksepter det som er godt nok
Når du øver på å bare være til stede, eller oppmerksomt nærvær som det også kalles, er det ikke uvanlig å bli urolig eller at tankene flyr. Det går helt fint, mener Stubhaug.
– Aksepter at tankene vandrer. Etter hvert kan du øve på å rive deg løs ved å koble deg på sansene dine. Kjenn på pusten din, lukten i rommet eller lydene du hører, sier han.
Når du blir roligere, blir det også enklere å sortere tankene. Av det du grubler på, hva er det som er godt nok og hva kan du gjøre noe med?
– Å akseptere at noe er godt nok er i seg selv en god tilstand. Du blir mindre frustrert av å ikke være på jakt etter noe hele tiden, sier Stubhaug.
Slik blir du mer oppmerksom
Ifølge Stubhaug, tar det tid å øve seg på oppmerksomt nærvær. Det er som all annen trening; du må være villig til å legge inn en innsats for å få resultater. Det er likevel ikke så mye som skal til.
Her er noen råd fra psykiater Bjarte Stubhaug:
⏱ De fleste greier et kvarter der de ikke skal gjøre noe. Sett av tid der du øver deg på å bare være til stede.
🌳 For noen er det kunstig å gjøre øvelser. Øv deg på å være til stede når du går tur eller spiser et måltid. Naturen er et godt sted å bruke sansene, og Stubhaug tar ofte pasienter med utendørs.
🖥 Begrens skjermtid til et minimum. Legg fra deg telefonen når du spiser eller er sammen med andre, og unngå skjerm minst én time før du legger deg.
🎧 Prøv å gå til jobb eller sitt på bussen uten høretelefoner. Å være oppmerksom på lydlandskapet er god sansetrening.
📱 For deg som vil gå mer systematisk til verks, finnes det mange apper hvor du får daglige mindfullness-øvelser.