Facebook pixel

Øk sjansene for en frisk pensjonisttilværelse

Selv om det ikke finnes en garanti for å sikre seg mot sykdom, er det noen ting som kan bidra til at de neste fasene i livet blir slik du ønsker.

Divisjonsdirektør for folkehelse og forebygging i Helsedirektoratet, Linda Granlund. Foto: privat.
Divisjonsdirektør for folkehelse og forebygging i Helsedirektoratet, Linda Granlund. Foto: privat.

– Dette er ikke tiden for skippertak. Når du er over halvveis i livet er det de gode hverdagslige vanene som legger grunnlaget for både nå-situasjonen og årene som kommer.

Det sier Linda Granlund, divisjonsdirektør for folkehelse og forebygging i Helsedirektoratet. Selv om sykdom og uventede hendelser kan komme i veien for livet du har sett for deg når du går av med pensjon, er det mye du kan gjøre selv for å øke sjansene for at du holder deg friskere lenger.

Ifølge Granlund er det fem grep du kan gjøre hver dag for at kroppen og hodet spiller på lag i årene som kommer.

Hvordan er helsa til framtidas pensjonister?

🧓🏼 Tre av fire tror at de i stor grad kan påvirke hvordan helsen blir som gammel.

🏋🏼‍♂️ Tre av fire er fysisk aktive flere ganger i uken. Kvinner trener hyppigere enn menn.

🏃🏽‍♀️ Ni av ti trener for å forebygge fremtidig sykdom og helseplager.

🍷 29 % drikker alkohol 2-3 ganger i uken. Menn drikker hyppigere enn kvinner.

🛌  Én av tre sover dårlig 2-3 ganger i uken eller mer.

Kilde: Undersøkelse om forventninger til alderdommen blant personer 54-65 år. Gjennomført av Opinion for Helsedirektoratet (2020).

1. Vær i aktivitet

Regelmessige små turer, de trenger ikke være lange, er viktig for å kunne opprettholde formen og leve et aktivt liv. Lag gjerne avtaler med venner eller noen i nabolaget om å gå kortere eller lengre turer ved faste tidspunkt et par ganger i uken.

Dans, trim, ballspill, innendørs- eller utendørstrening, svømming, tennis, jogging, tusling, fjellvandring, byvandring, yoga, hagearbeid kan være andre aktiviteter. Du velger hva du liker. Aktivitet gir overskudd, forebygger sykdom og er hyggelig for de fleste.

Ukentlig balanse- og styrketrening av bena er viktig forebygging av plager senere i livet. Med noen enkle øvelser i stua kan du opprettholde den fysiske formen. Da vil det være mulig å leve et aktivt liv og bo hjemme lenger.

Det er aldri for sent å øke aktivitetsnivået. Det viktigste er faktisk å sette i gang sånn at du har med deg vanen videre. Kroppen responderer veldig godt opp i høy alder. Prinsippet litt er bra – mer er bedre, gjelder for fysisk aktivitet i alle aldre.

2. Stump røyken for godt

Tenker du kanskje at det er for sent å slutte når du nærmer seg 60? Det er helt feil! Røyking er sannsynligvis den ene uvanen som med størst sannsynligvis vil stikke kjepper i hjulene for en frisk alderdom. Hver uke du ikke røyker er en investering i bedre fremtidig helse. Men dette vet du jo egentlig.

Last ned slutta-appen for inspirasjon og støtte. Eller be legen eller frisklivssentralen om hjelp om du ikke har smarttelefon.

3. Sunn og god mat

Mange tenker at de skal få tid til å lage skikkelig mat når de blir eldre og får mer tid. Gode fiskemiddager, kanskje hjemmebakt grovbrød? Saus fra bunnen av, friske bær. Kanskje jeg får dyrket egne grønnsaker?

Ikke vent til du blir eldre, det er nå du legger grunnlaget. Et kosthold som består av mest grønt, frukt og bær, grove kornprodukter, mye fisk og sjømat, magre meieriprodukter og mindre av sukker, mettet fett og salt, øker sjansen for at helsa holder inn i neste fase.

Nå er tidspunktet å forebygge hjerte- og karsykdommer, kreft og type 2-diabetes slik at ikke pensjonisttilværelsen blir unødvendig preget av sykdommer og hindre knyttet til dem.

Les mer: Helsedirektoratets kostråd.

4. Ikke drikk for helsas skyld

Det anbefales også å ha et bevisst forhold til alkoholinntaket når alderen øker. Det mange ikke vet, er at alkohol har en annen virkning på kroppen når vi blir eldre.

Da tåler kroppen alkohol dårligere enn den gjorde da vi var yngre, både fordi kroppsvæske per kilo er lavere og leverfunksjon ofte er dårligere. I tillegg vil svekket balanse, reaksjonsevne, nedsatt syn og hørsel også kunne øke skaderisiko ved alkoholpåvirkning.

Det er viktig å vite noe om disse endringene, slik at du bedre kan ivareta din egen helse i alderdommen. Et redusert alkoholinntak kan både forebygge problemutvikling og faktisk også redusere symptomer ved allerede oppståtte helseplager.

To råd er gode å huske på; ikke drikk deg full og ikke drikk for helsas skyld. Det er tilbakevist mange ganger at alkohol er positivt for hjertet, slik myten sier.

5. En god natts søvn

Søvn og døgnrytme endrer seg med alderen, og noen av oss må kanskje forsone oss med at søvnen blir litt dårligere. Samtidig er det en del du kan passe på for å legge til rette for bedre søvn.

Fysisk aktivitet er faktisk også bra for søvnen. En rolig kveldstur kan bidra til å rydde i tankene og gjøre kroppen klar for søvn, men unngå hardere trening de siste timene før sengetid.

Å få godt med dagslys på formiddagen, gjerne i minst 30 minutter, bidrar til å ta vare på døgnrytmen. Et annet viktig grep for å ta vare på døgnrytmen, er å legge seg og stå opp til omtrent samme tid hver dag.