Lev lenge hjemme
Boligen din skal være god å leve i hele livet. Det betyr at behovene dine endrer seg med alderen. Hvilke grep kan du gjøre nå som gjør livet lettere om noen år?
Syv av ti nordmenn ønsker å bo hjemme så lenge som mulig. Det betyr at man trenger en funksjonell bolig som passer til alle livsfaser.
Du trenger ikke gå i gang med å endre hjemmet ditt for eventuelle funksjonsnedsettelser i dag, men det kan være lurt å finne løsninger som øker den generelle bruksverdien av boligen. Derfor er det noen ting det er lurt å tenke igjennom, som sikrer at du kan bo hjemme selv om helsa svikter for en periode, eller om barnebarn i barnevogn blir en del av hverdagen.
Legg en plan
Ingunn Marton i Direktoratet for byggkvalitet (DiBK) sier det kan være lurt å legge en plan for boligen sin mens man ennå har overskudd til å gjøre noe med den. – Da slipper man å ta fatt på de store oppgavene når man er eldre og orker mindre, sier hun.
Senioringeniøren har flere råd til hva du bør tenke gjennom for å gjøre boligen din mer funksjonell.
1. Ta vare på huset
Det er smart å sørge for at det ytre ved boligen er i orden. Skal huset ditt være godt å leve i må det tas vare på.
Vi vet at det blir mer ekstremvær i årene som kommer, med blant annet mye regn. Det kan derfor være lurt å ta en sjekk på om taket er tett, at kledningen er i orden og om vannet renner vekk fra huset. Lag en plan på om dette er noe du bør gjøre noe med de neste årene. Om det er lenge siden huset ble malt, er det lurt å også legge inn dette i planen.
Direktoratet for byggkvalitet (DiBK)
Direktoratet er tilsynsmyndighet for byggevaremarkedet og har ansvar for den sentrale godkjenningsordningen for foretak med ansvarsrett.
Direktoratet har som oppgave å øke kunnskapen om byggeregler og byggesaksprosess i næringen, i kommunene og blant bolig-og byggeiere.
Direktoratet skal bidra til å oppfylle to hovedmål:
- Sikre, miljøvennlige og tilgjengelige boliger og bygg
- Forutsigbare regler for effektiv ressursbruk i byggeprosessen
2. Trinnfritt hjem
Vi nordmenn er blant de folkeslagene som bruker mest penger på oppussing. Ifølge Prognosesenteret bruker vi over 80 milliarder kroner i året på å pusse opp, men mye av det brukes kun på kosmetiske endringer, ikke endringer som gjør boligen mer funksjonell.
Om du går med oppussingsplaner kan det derfor være lurt å gjøre andre justeringer samtidig. En moderne bolig med høy bruksverdi har brede dører uten terskler. Har du mulighet, kan det derfor være lurt å ta bort høye terskler i huset. Skal du gjøre noe med badet, er det smart å lage romslig plass rundt dusj og toalett og sørge for at det er enkelt å komme inn og ut av dusjen.
Det er også lurt å sørge for at det er enkelt å komme inn i boligen. Et trinnfritt inngangsparti med god plass til å sette fra seg poser og bagasje ved ytterdøra er praktisk, om du kommer hjem med krykker eller barnevogn. Dersom du har trapper inne og ute som det er vanskelig å gjøre noe med, er det lurt å gjøre trinnene sklisikre, i tillegg til at du bør sette opp et godt rekkverk.
3. Ha det godt inne
Uansett om man er mer hjemme fordi man har hjemmekontor, eller fordi man har sluttet å jobbe, er det viktig å ha et komfortabelt inneklima. Mange hus er trekkfulle og jo eldre man blir, jo mer fryser man.
Det kan derfor være greit å undersøke om dette er noe du bør gjøre noe med. Er det behov for etterisolering eller må du kanskje skifte noen vinduer? Om svaret er ja, er det lurt å legge det inn i planen på hvilke oppgraderinger du skal gjøre de neste årene.
Gjør hjemmet smartere
Det finnes også mange tekniske løsninger du kan installere for å gjøre hjemmet ditt mer funksjonelt.
Jon-Steinar Sjøvik Hanstad er direktør for teknisk seksjon i Nelfo, landsforeningen for elektro-, ekom- og heisbedrifter. Han forteller om flere små og store elektriske grep man kan ta for å gjøre boligen din bedre å bo i.
– Det er mange flere muligheter på elektrosiden enn byggsiden, sier han. – Så lenge du har lagt inn fiber og har et godt trådløst nettverk er boligen din rigget for framtiden.
1. God belysning
En ting som er sikkert, uansett hvor du bor, er at synet vårt blir dårligere jo eldre vi blir. Allerede ved førtiårsalderen ser man dårligere og har behov for bedre belysning, men det er også viktig for trivselen. Man bør derfor legge til rette for å få mest mulig lys, både innendørs og utendørs. Dette er spesielt viktig ved trapper, inngangspartiet og postkassen.
Saken fortsetter etter bildet.
Legg til rette for god belysning hjemme, særlig ved trapper, inngangspartiet og postkassen. Foto: Getty Images.
2. Styr alt med mobilen
Belysning kan slås av og på med sensorer, men du kan også installere smarte løsninger som gjør at du kan styre lysbryteren med en app på telefonen.
Her finnes det mange muligheter, blant annet for digital styring av temperaturen, kameraovervåking, eller for styring av stikkontakter. Da er det ikke noe problem om du har glemt å skru av kaffetrakteren på vei til hytta. Så lenge du har husket mobiltelefonen kan du bruke den til å kontrollere elektroniske apparater i boligen din.
For at alle løsningene skal snakke sammen, bør du kontakte din lokale elektroinstallatør for å samle alt i ett felles kontrollpanel. Det gjør det enklere å oppgradere systemet etter hvert som teknologien utvikler seg.
3. Smarte varslere
En annen viktig løsning som Sjøvik Hansen i Nelfo mener alle bør ha, uansett hvor i livet man er, er smarte røykvarslere som går på strøm og er seriekoblet. Disse kan også kobles til telefonen din og styres fra kontrollpanelet. Du bør også ha komfyrvakt, som er pålagt i alle nye boliger.
Om du vil ivareta elsikkerheten i hjemmet ditt enda bedre, kan du installere USB-uttak til å lade mobil og annet elektronisk utstyr i. Det minsker faren ved kortslutning betraktelig sammenlignet med vanlig ladere.